Gebruiksaanwijzing stenen houtgestookte oven

In de volgende link kunt u de gebruiksaanwijzing voor  'Stenen houtgestookte oven.pdf' downloaden of printen.

Genieten van uw oven kan vrij snel, houdt u echter vóór het daadwerkelijk gebruik, bakken en koken rekening met de volgende punten, om zo lang mogelijk plezier te beleven van de oven.

Let op!

* Een nieuwe oven niet direct belasten met een groot vuur. De eerste 14 dagen, dagelijks de oven warm stoken met een klein vuurtje. Dit houdt in, begin bij een temperatuur van 50°C, de daar opvolgende dagen met 25°C per keer verhogen. Hierna kan de oven normaal belast worden. Pas op met té hoge temperaturen. Temperaturen boven de 350°C (Aangeduid op temperatuurmeter) kunnen blijvende schade veroorzaken! De temperatuur zal op dit moment achter in de oven namelijk aanzienlijk hoger zijn.

* Bij normaal gebruik zal de oven zich gaan zetten. Hierdoor kunnen scheuren ontstaan, dit is een normaal verschijnsel. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken, dit heeft geen invloed op het bak/kookproces. Door de enorme hitte die vrij komt in een oven zullen er door het uitzetten en krimpen van de oven vrijwel altijd scheuren/breuken ontstaan, dit is een normale eigenschap van iedere steenoven.

* Zet de oven op een droge plek. Regen en sneeuw kunnen de werkzaamheid van de oven beïnvloeden, de kwaliteit van de oven neemt hierdoor af. De fabrikant van de ovens raad aan om de oven droog te houden of onder een afdak te plaatsen. Desondanks wordt de oven ook wel gewoon buiten geplaats. Dat is een keuze die u voor u zelf moet overwegen. Tijdens de lange natte maanden in de winter zal vocht en water de oven binnen dringen. Als u gaat stoken in een vochtige oven zal het water stoom worden en de kans op scheuren toenemen. Het is mogelijk deze scheuren (met speciale hiervoor gemaakte reparatiekit) bij te werken, zodat ze minder opvallen, maar ze zullen niet verdwijnen.

* Het is belangrijk dat u gebruik maakt van droge en schone harde houtsoorten tijdens het stoken zoals....essenhout, eikenhout, berkenhout, beukenhout.